Je bent hier:

Kalei of kalei?

Mensen spreken vaak over kalei. Over dit begrip wordt van alles verteld en hierdoor ontstaat soms verwarring. Maar, wat betekent kalei nu eigenlijk? In dit blogbericht willen wij al uw verwarring over kalei de wereld uit helpen. Daarom leggen wij u uit wat kalei precies is en sommen wij de verschillen op tussen KALK KALEI en ACRYL KALEI.

Enerzijds bestaat de eeuwenoude schildertechniek die kaleien heet. Hierbij wordt een kalkpleister met een blokkwast op de muur aangebracht. Naar ons gevoel komt deze techniek het meest overeen met het begrip kalei. Deze toepassing gebeurt met onze KALK KALEI.

KALK KALEI is een vezel versterkt mineraal poeder bestaande uit bi- en monocalcium gehydrateerde kalk en silica’s. De kalei is volledig dampopen en hindert zo het ademen van uw muren niet. Dit is een duurzame, decoratieve, gemakkelijke en snelle toepassing en heeft een goede aanhechting op verschillende ondergronden, zoals op bakstenen en beton. Onze KALK KALEI bestaat in een basiskleur. Om andere kleuren te verkrijgen wordt onze kalei in de massa ingekleurd. KALK KALEI heeft bovendien een hardere uitharding dan ACRYL KALEI.

Beregende kalei wordt donkerder van kleur, maar droogt nadien weer uit tot zijn natuurlijke kleur. Indien men deze tijdelijke verkleuring/verdonkering niet wil, kan men de kalei behandelen met TRANS KALEI of TRANS CREME SUPER. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Eerst en vooral blijft de kalei hierdoor proper en waterdicht. Ten tweede zorgt deze behandeling voor een extra isolerend effect. Tot slot zijn beide hydrofugeproducten waterdampdoorlatend.

Anderzijds bestaat er ook een verfsysteem. Dit is een gevelverf met kalei-uitzicht. Deze toepassing gebeurt met onze ACRYL KALEI. Deze kant-en-klare gevelverf is ademend, watergedragen, kalkmat en toepasbaar op buitenmuren in baksteen, beton en dergelijke en op reeds geschilderde oppervlakken. ACRYL KALEI is makkelijk verwerkbaar en moet worden aangebracht met een kwast of met een wormpomp.

Joost Salenbien
Zaakvoerder Joan Products