Je bent hier:

Let's talk about kalei

Kalei is hot en trendy. Zo wordt de techniek niet alleen toegepast in renovatieprojecten, maar ook vaak in nieuwbouwwoningen.

Wat is kalei?

Kalei is een eeuwenoude schildertechniek. Hierbij wordt een kalkpleister met een blokkwast op de muur aangebracht. Deze toepassing gebeurt met onze KALK KALEI. Daarnaast bieden wij ook een verfsysteem aan, nl. FRONT ACRYL KALEI. Dit is een gevelverf met kalei-uitzicht.

Eeuwenoude kaleisysteem

Zoals hierboven beschreven wordt het eeuwenoude kaleisysteem uitgevoerd met onze KALK KALEI. Dit is een cementvrij en vezel versterkt mineraal poeder bestaande uit natuurlijke hydraulische kalk, geselecteerd kwartszand, minerale toeslagstoffen en natuurlijk verhardende grondstoffen, zonder (chemische) toevoegingen. KALK KALEI is toepasbaar als snelle eindlaag of als uitvlaklaag op diverse ondergronden. De maximale korrelgrootte is 0,6 mm.

De kalei is volledig dampopen en hindert zo het ademen van uw muren niet. Dit is een duurzame, decoratieve, gemakkelijke en snelle toepassing en heeft een goede aanhechting op verschillende ondergronden, zoals op bakstenen en beton. Om een perfecte, egale afwerking te bekomen, worden er in de praktijk doorgaans altijd twee lagen KALK KALEI aangebracht.

Onze KALK KALEI bestaat in een basiskleur. Om andere kleuren te verkrijgen wordt onze kalei in de massa ingekleurd met ons KALK KALEI PIGMENT. Er zijn 23 unieke kleuren op voorraad (KALK KALEI – KLEURENKAART). Alle RAL-kleuren zijn verkrijgbaar op aanvraag.

Eind 2020 liet Joan Products KALK KALEI testen op waterdampdoorlaatbaarheid (V > 680 g/(m²d)) (NBN EN ISO 7783 (2018)) en waterdoorlatendheid (w = 1,3 kg/(m².h0,5)) (NBN EN 1062-3 (2008)).

Opgelet: indien er zouten of nitraten in de stenen aanwezig zijn, raden wij aan om voorafgaand ZOUT STOP 100 S of ZOUT STOP 100 N te gebruiken. Bij bestaande kaleiwerken met storende vlekvorming door zouten of nitraten, raden wij aan om deze te overschilderen met onze kaleiverf FRONT PAINT KALEI in een lichte kleur.

Eeuwenoude kaleisysteem + hydrofuge

Beregende kalei wordt donkerder van kleur, maar droogt nadien weer uit tot zijn natuurlijke kleur. Indien men deze tijdelijke verkleuring/verdonkering niet wil, kan men de kalei duurzaam behandelen met TRANS KALEI of TRANS CREME SUPER.

Dit brengt bovendien een aantal voordelen met zich mee. Eerst en vooral blijft de kalei hierdoor proper en waterdicht. Ten tweede zorgt deze behandeling voor een extra isolerend effect. Tot slot zijn beide hydrofugeproducten waterdampdoorlatend.

Eeuwenoude kaleisysteem + kaleiverf
Indien men een kalei met een egale kleur wenst, die niet donkerder wordt wanneer het regent, kan men ook een afwerkingslaag plaatsen met onze kaleiverf FRONT PAINT KALEI. Dit is een matte, ademende, zelfreinigende kaleiverf voor metsel- en pleisterwerk.

De droge film geeft een decoratieve bescherming tegen regen en vuilaanhechting. Dankzij de hoge waterdampdoorlaatbaarheid laat de verf toe dat het vocht uit de ondergrond verdampt. Deze kaleiverf is verkrijgbaar in wit en alle RAL-kleuren op aanvraag.

Verfsysteem met kalei-uitzicht

FRONT ACRYL KALEI is een kalkmatte, watergedragen, ademende gevelverf met kalei-uitzicht voor buitenmuren op basis van sterk hechtende copolymeren en natuurlijke kwartsen. Deze gevelverf is verkrijgbaar in fijne en grove korrel.

FRONT ACRYL KALEI is makkelijk verwerkbaar en moet worden aangebracht met een kwast of met een wormpomp. Bovendien wordt deze gevelverf niet donkerder van kleur wanneer het regent. FRONT ACRYL KALEI is verkrijgbaar in wit en alle RAL-kleuren op aanvraag.

Joost Salenbien
Zaakvoerder Joan Products