Je bent hier:

Het belang van een dakreiniging - bescherming - coating

Is uw dak vuil en aangetast door algengroei, mos- of korstmosvorming? Reinig en bescherm uw dak.

Wat is de oorzaak van deze vervuiling?

Er liggen verschillende factoren aan de basis van een vuil dak. De oriëntatie van het dak is een belangrijke. Hoe minder zon, hoe meer kans op groene aanslag. In de realiteit ziet men dan ook vaak daken met bepaalde delen die wel of geen mosvorming vertonen. De nabijheid van grote bomen is een andere oorzaak. Daarnaast speelt de hellingsgraad van het dak een belangrijke rol. Hoe platter een dak, hoe makkelijker het vuil zich kan vastzetten op de ondergrond. Ook de ruwheid van het dakbedekkingsoppervlak kan een invloed hebben op de vervuiling. Hoe ruwer, hoe sneller het vuil zich kan vastzetten. Tot slot kan een nat en vochtig voorjaar en/of natte en vochtige periodes als oorzaak aangeduid worden. Het vuil zet zich nl. makkelijker vast aan een nat oppervlak. Bovendien is dit vastgezette vuil een voedingsbodem voor algen en mossen.

Het belang van een dakreiniging

In hoofdzaak kiezen mensen voor een dakreiniging omwille van het esthetische aspect. Toch zijn er een aantal belangrijke redenen, los van het esthetische, om uw dak duurzaam te (laten) onderhouden, dit onder de vorm van een twee- à driejaarlijkse behandeling met FRONT GW. Eerst en vooral moet men in acht nemen dat mos de dakbedekking kan aantasten. Uw dak vrijhouden van mos, voorkomt vochtabsorptie onder de dakbedekking. Deze vochtabsorptie zorgt uiteraard voor vochtproblemen. Bovendien is het aanwezige mos en vuil een voedingsbodem voor nóg meer algen en mossen.

Daarnaast is een dakreiniging een manier om vorstschade aan uw dakbedekking te vermijden. Gebarsten dakpannen of leien zijn een gevolg van de ophoping van vocht in de winter. Een belangrijke factor tot slot is de meerwaarde voor de woning. Indien men een woning te koop zet met een proper dak, zal men de kopers sneller over de streep trekken en krijgt men een betere prijs.

Dak (laten) reinigen

Uw dak reinigen kan enerzijds met FRONT GW. Dit is een dieptereiniger en reinigt naast daken, ook tegelpaden, grafzerken, muren, opritten, etc. Dit product moet altijd verdund worden toegepast en is volledig zelfwerkend. De reiniging met FRONT GW kan ofwel manueel ofwel met de spray-methode worden uitgevoerd. Manueel gaat men 1 liter FRONT GW mengen met max. 9 liter water. Deze oplossing giet men op het te behandelen oppervlak en laat men opdrogen zonder af te spoelen. Nadien moet men de bevuiling met een borstel wegwerken.

Met de spray-methode gaat men eveneens 1 liter FRONT GW mengen met max. 9 liter water. Deze oplossing spuit men met een drukspuit op het te behandelen oppervlak en laat men ongeveer 60 minuten inwerken. Uitgeharde bevuilingen moet men met een borstel bewerken om nadien gemakkelijk met druk te kunnen wegspuiten. Nadien met proper water afspoelen met een hogedrukreiniger. Als afwerking kan men 0,5 liter FRONT GW mengen met max. 9 liter water. Hiermee bevochtigt men alles opnieuw en laat men dit opdrogen.

Anderzijds kan FRONT FL-S toegepast worden wanneer dak- of tegelpannen zwart gekomen zijn door algemene bevuiling. Dit product is een sterk zure reiniger en verwijdert snel hardnekkige vervuilingen op zuurbestendige gevels en steensoorten, cementsluier, roestvlekken, verkeersvuil, industriële neerslag, zouten, watersteen, kalk, chemische stoffen, bepaalde verkleuringen, salpeteruitvloeiing, etc. Op dak- of tegelpannen wordt FRONT FL-S verdund toegepast. Let wel: dit product wordt in mindere mate toegepast op daken, vooral op gevels.

Dakbescherming: kleurloos

Na een dakreiniging kan een transparante dakbescherming geplaatst worden. TRANS is een kleurloze hydrofuge op een oligomeer siloxaan alkyl-alkoxy basis. Dit product wordt rijkelijk aangebracht totdat de ondergrond verzadigd is. Deze kleurloze dakbescherming TRANS zorgt ervoor dat groene aanslag minder snel terugkomt.

Dakbescherming: gekleurd in de vorm van een dakcoating

Tevens kan na een dakreiniging een gekleurde dakcoating geplaatst worden. Dit is geschikt voor alle soorten dakbedekking, uitgezonderd natuurleien. Ons gamma bevat 4 verschillende soorten dakcoatings: DAKRENO LEIEN, DAKRENO LEIEN V, DAKRENO LEIEN G en DAKRENO LEIEN 2K.

In deze blog gaan we dieper in op onze bestseller, nl. DAKRENO LEIEN V. Dit is een gekleurde 100% elastische acrylrubber dakverf met een toevoeging van sterk waterafstotende en elastische grondstoffen. Tevens zijn er mos- en schimmelwerende grondstoffen aan toegevoegd. Dakbegroeiing kan zich op deze manier moeilijker vastzetten.

DAKRENO LEIEN V is toepasbaar op kunstleien, pannen, beton, bitumineuze ondergronden, zink en aluminium. Dit product bezit een uitstekende dekkende eigenschap, is bestand tegen UV-stralen, maar is niet bestand tegen staand water.

Een acrylrubberverf zoals DAKRENO LEIEN V heeft vele voordelen. De uitgeharde verf blijft elastisch tijdens vriesweer en gaat dus geen barstjes vertonen zoals bij de meeste andere watergedragen systemen. Er is bovendien geen reukhinder zoals bij de meeste andere dakproducten. Daarnaast bezit deze verf een volledig dampopen systeem.

De standaardkleuren van DAKRENO LEIEN V zijn antraciet, antraciet+, avondrood, avondbruin, rustiek bruin en zwart. Alle RAL-kleuren zijn verkrijgbaar op aanvraag.

Zonnepanelen reinigen

Heeft u zonnepanelen? Dan is het reinigen van uw zonnepanelen samen met uw dak een goed idee. Op deze manier kunt u maximaal genieten van het rendement van uw zonnepanelen. SUN CLEAN is een wateroplosbaar reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Het verwijdert verontreinigingen bestaande uit vet, olie, verkeersvuil en rookaanslag op zonnepanelen. SUN CLEAN is zelfwerkend en vergt weinig arbeidsuren. Een goede raad: zet op voorhand een staal.

SUN CLEAN wordt aangebracht in verdunde vorm met water. De aanbevolen verdunning voor zonnepanelen is 1 deel SUN CLEAN op max. 19 delen water. Dit product moet men enkele minuten laten inwerken. Indien nodig, goed schrobben. Nadien afspoelen met water.

Joost Salenbien
Zaakvoerder Joan Products