Je bent hier:

Gevelreiniging: wat is dat?

De lenteschoonmaak in huis is achter de rug, maar is de gevel van uw woning ook toe aan een grondige reiniging? Een gevel kan men namelijk op tal van manieren reinigen. In deze blog som ik de voornaamste reinigingstechnieken voor u op. Welke reinigingstechniek van toepassing is, is afhankelijk van de te reinigen ondergrond en de graad van vervuiling. Tip: doe bij iedere soort gevelreiniging op voorhand een kleine proef op een niet zichtbaar stuk gevel.

Chemische gevelreiniging

Een chemische gevelreiniging is een effectieve reinigingstechniek waarbij een chemisch reinigingsmiddel de vervuiling oplost. Afhankelijk van het gevelmateriaal en de graad van vervuiling (zelfs zeer hardnekkige vervuilingen) kan een bepaald product worden toegepast.

Er wordt vaak gespeculeerd dat een chemisch product schadelijk is voor een gevel. Onze chemische reinigingsproducten doen echter geen afbreuk aan de ondergrond, indien ze gebruikt worden waarvoor ze van toepassing zijn en volgens de gebruiksaanwijzingen (zoals vermeld in de technische fiches).

Let op: gebruik de nodige persoonlijke beschermingsuitrusting en dek niet te behandelen delen af (zoals vermeld in de technische fiches en veiligheidsinformatiebrochures).

Onze bestsellers op een rijtje

FRONT FL-S is een sterk zuur gevelreinigingsproduct op fluorwaterstofbasis. Dit product verwijdert snel hardnekkige vervuilingen op zuurbestendige gevels en steensoorten, cementsluier, roestvlekken, verkeersvuil, industriële neerslag, zouten, watersteen, kalk, chemische stoffen, bepaalde verkleuringen, salpeteruitvloeiingen, etc. Het kan worden toegepast op graniet, baksteen, kalkarme zandsteen, basaltlava en leisteen. Dit product is niet geschikt voor kalkrijke steensoorten, glazuur, metalen, aluminium en gepolijst steen. Opgelet: glas wordt aangetast.

FRONT ZOV is een sterk alkalisch, wateroplosbaar reinigingsmiddel voor het verwijderen van zware verontreinigingen bestaande uit vet, olie, verkeersvuil en rookaanslag van opleggers, vracht- en tankwagens, landbouwwerktuigen, etc.

FRONT GW is een dieptereiniger die tegelpaden, grafzerken, muren, daken, opritten… reinigt. Dit product moet altijd verdund worden toegepast en is volledig zelfwerkend. Het tast geen glas, kunststof, zink, metaal, aluminium, latexverf en lak aan.

Gevelreiniging d.m.v. zandstralen

Een gevelreiniging d.m.v. zandstralen is een vrij harde en agressieve reinigingsmethode. Hierbij wordt een straalmiddel gemengd met water onder druk op een ondergrond gespoten om deze te reinigen. Deze techniek is uitsluitend toepasbaar op harde steensoorten die bestand zijn tegen een reiniging met een zandstraler.

Het risico op beschadiging van het gevelmateriaal is echter groot. Daarom mag dit niet toegepast worden op zwakke, poreuze gevelmaterialen, bijvoorbeeld baksteen of witte kalksteen, omdat er hier snel schade aan de muur kan ontstaan.

Bovendien moet de gevel voor de reiniging in goede staat zijn. Het voegwerk moet bijvoorbeeld in goede staat zijn of voorafgaand aan de reiniging hersteld worden. Wanneer er beschadigd voegwerk is, zal er door het zandstralen alleen maar meer schade aangericht worden.

Gevelreiniging met hogedrukspuit

Een gevelreiniging met hogedrukspuit is een hardere vorm van gevelreiniging en is bijgevolg enkel mogelijk bij een gevel in goede staat die niet te poreus is. Slechts een kleine barst kan zorgen voor waterinfiltratie. Afhankelijk van de te reinigen ondergrond en de graad van vervuiling kan men de waterstraal aanpassen van kracht.

Deze vorm van reiniging geeft niet altijd het gewenste resultaat waardoor men dit meestal gaat toepassen in combinatie met een chemisch gevelreinigingsproduct.

Gevelreiniging met stoom

Een gevelreiniging met stoom is een lichte reinigingstechniek en tast het gevelmateriaal niet aan. Tijdens een stoomreiniging wordt een gevel gereinigd d.m.v. stoom. Stoom is een zeer warm condens van water. Onder hoge druk spuit men deze condens tegen de muur. Hierdoor wordt het vuil week gemaakt. Dit vuil wordt vervolgens afgespoeld met water. Deze methode wordt hoofdzakelijk toegepast bij gevels waarbij het vuil niet te diep is aangehecht, m.a.w. bij gevels die regelmatig worden onderhouden.

Deze vorm van reiniging geeft niet altijd het gewenste resultaat waardoor men dit meestal gaat toepassen in combinatie met een chemisch gevelreinigingsproduct.

Joost Salenbien
Zaakvoerder Joan Products