Je bent hier:

Zonder groene aanslag de zomer in

Na een lange, natte winter komt het overal voor: een groene aanslag op uw dak, tegelpaden, terras, oprit, gevel… Met de zomer in aantocht wil iedereen zo snel mogelijk komaf maken hiermee. Want zeg nu zelf, een groen dak, terras of oprit oogt niet.

Wat is groene aanslag?

Vooraleer dieper in te gaan op wat aan de basis ligt van groene aanslag, is het van belang om te weten wat groene aanslag precies is. In principe is groene aanslag onkruid. Het zijn algen en mossen die zich graag nestelen op vochtige en schaduwrijke (waar minder zon schijnt) plaatsen.

Wat ligt aan de basis van deze groene aanslag?

Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van deze vervuiling. Eerst en vooral: hoe minder zon, hoe meer kans op groene aanslag. In de realiteit zien we dan ook vaak daken, terrassen, etc. met bepaalde delen die wel of geen mosvorming vertonen. Een andere factor is de nabijheid van grote bomen. Bovendien speelt de hellingsgraad van het dak een belangrijke rol. Hoe platter een dak, hoe makkelijker het vuil zich kan vastzetten aan de ondergrond. Dit verklaart ook meteen de groene aanslag op uw terras, tegelpad of oprit. Daarnaast kan de ruwheid van het oppervlak een invloed hebben op de vervuiling. Hoe ruwer, hoe sneller het vuil zich kan vastzetten. Tenslotte kunnen natte en vochtige periodes aan de basis liggen. Het vuil zet zich nl. makkelijker vast aan een nat oppervlak. Bovendien is dit vastgezette vuil een voedingsbodem voor algen en mossen.

Uitvoeren van een reiniging

Het verwijderen van de groene aanslag lukt uitstekend met FRONT GW. Dit is een dieptereiniger en reinigt daken, tegelpaden, grafzerken, muren, opritten, etc. Dit product moet altijd verdund worden toegepast en is volledig zelfwerkend. De reiniging met FRONT GW kan ofwel manueel ofwel met de spray-methode worden uitgevoerd. Manueel gaat men 1 liter FRONT GW mengen met max. 9 liter water. Deze oplossing giet men op het te behandelen oppervlak en laat men opdrogen zonder af te spoelen. Nadien moet men de bevuiling met een borstel wegwerken.

Met de spray-methode gaat men eveneens 1 liter FRONT GW mengen met max. 9 liter water. Deze oplossing spuit men met een drukspuit op het te behandelen oppervlak en laat men ongeveer 60 minuten inwerken. Uitgeharde bevuilingen moet men met een borstel bewerken om nadien gemakkelijk met druk te kunnen wegspuiten. Nadien met proper water afspoelen met een hogedrukreiniger. Als afwerking kan men 0,5 liter FRONT GW mengen met max. 9 liter water. Hiermee bevochtigt men alles opnieuw en laat men dit opdrogen.

Wist u dat uw dak of gevel beschermd kunnen worden met een kleurloze hydrofuge?

Na een dak- of gevelreiniging kan een transparante bescherming geplaatst worden. TRANS is een kleurloze, vloeibare hydrofuge op een oligomeer siloxaan alkyl-alkoxy basis. Dit product wordt rijkelijk aangebracht op uw dak of gevel totdat de ondergrond verzadigd is. TRANS CREME SUPER is een hoogwaardige, kleurloze hydrofugecrème op een silaan-siloxaanbasis voor het behandelen van baksteen, minerale pleisters, betonklinkers en natuursteen. Deze kleurloze beschermingsproducten zorgen ervoor dat groene aanslag minder snel terugkomt.

Gekleurde dakcoating als dakbescherming

Tevens kan na een dakreiniging een gekleurde dakcoating geplaatst worden. Dit is geschikt voor alle soorten dakbedekking, uitgezonderd natuurleien. Ons gamma bevat 4 verschillende soorten dakcoatings: DAKRENO LEIEN, DAKRENO LEIEN V, DAKRENO LEIEN G en DAKRENO LEIEN 2K.

In deze blog gaan we dieper in op onze bestseller, nl. DAKRENO LEIEN V. Dit is een gekleurde 100% elastische acrylrubber dakverf met een toevoeging van sterk waterafstotende en elastische grondstoffen. Tevens zijn er mos- en schimmelwerende grondstoffen aan toegevoegd. Dakbegroeiing kan zich op deze manier moeilijker vastzetten.

DAKRENO LEIEN V is toepasbaar op kunstleien, pannen, beton, bitumineuze ondergronden, zink en aluminium. Dit product bezit een uitstekende dekkende eigenschap, is bestand tegen UV-stralen, maar is niet bestand tegen staand water.

Een acrylrubberverf zoals DAKRENO LEIEN V heeft vele voordelen. De uitgeharde verf blijft elastisch tijdens vriesweer en gaat dus geen barstjes vertonen zoals bij de meeste andere watergedragen systemen. Er is bovendien geen reukhinder zoals bij de meeste andere dakproducten. Daarnaast bezit deze verf een volledig dampopen systeem.

De standaardkleuren van DAKRENO LEIEN V zijn antraciet, antraciet+, avondrood, avondbruin, rustiek bruin en zwart. Alle RAL-kleuren zijn verkrijgbaar op aanvraag.

Bij gebruik van een product gelieve onze technische fiche en veiligheidsfiche te raadplegen.

Joost Salenbien
Zaakvoerder Joan Products