Je bent hier:

Opstijgend vocht herkennen en behandelen

Hoe kan men opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht kan men herkennen aan verschillende verschijnselen in huis. Deze verschijnselen komen voor boven de plinten tot soms anderhalve meter hoog.

  • Loskomende verf en/of behangpapier
  • Vochtig pleisterwerk
  • Schimmels
  • Vlekvorming
  • Zoutuitbloeiingen
  • Loskomende of gebroken plinten
  • Geurhinder

Met een professionele vochtmeter kan men snel, accuraat en objectief het vochtgehalte in de muur meten. Men voert deze meting best gestructureerd uit van onder naar boven. Bovendien raden wij aan om overal een preventieve controle te doen. Waar er nog geen zichtbare verschijnselen van opstijgend vocht aanwezig zijn, kan het vocht toch al bezig zijn aan zijn destructieve werking.

Vochtige muren brengen hoe dan ook schade aan een woning. Op lange termijn kan dit zelfs leiden tot gezondheidsproblemen.

Voorbereidende werken

Vooraleer te starten met het injectiewerk zelf, zijn er een aantal belangrijke voorbereidingswerken. Eerst en vooral dient men het vochtgehalte te meten zoals hierboven beschreven. Het is tevens belangrijk om de muur te controleren op de aanwezigheid van zouten (zie nabehandeling). Vervolgens moet men het aangetaste pleisterwerk, plinten, schilderwerk en behangpapier verwijderen rond de injectiezone.

Algemene werkwijze

Wanneer de voorbereidende werken afgerond zijn, dient men de gaten te boren. Dit doet men 10 cm van elkaar en met diameter 14 mm, op vloerpasniveau tot halfweg de plint of 3 à 4 cm boven het vloerpas. De diepte van de boorgaten bedraagt 90 à 95% van de muurdikte. In de praktijk blijft men dus best 2 à 3 cm van de achterzijde van de steen.

Injectieproducten Joan Products – ‘hoogst efficiënt product’-score bij Buildwise (voorheen WTCB)

Injecteren is een definitieve oplossing tegen opstijgend grondvocht. Een geïnjecteerde muur vormt immers een ondoordringbare barrière tegen opstijgend grondvocht. Bovendien heeft een muur die droog staat een hogere isolatiewaarde.

Eind 2020 liet Joan Products proeven uitvoeren op TRANS INJECTIE CREME en TRANS INJECTIE SOLVENT (NBN EN 1925 (1999)). Wij zijn trots om mee te delen dat beide producten triple A+ scoren, wat betekent dat beiden een 'hoogst efficiënt product'-score halen bij Buildwise (voorheen WTCB).

TRANS INJECTIE CREME wordt gebruikt voor het droogmaken van muren tegen opstijgend grondvocht. Het is een speciale emulsiecrème op een silaan-siloxaanbasis. De samenstelling van dit product wordt aanzien als de beste grondstoffen om opstijgend grondvocht te behandelen. TRANS INJECTIE CREME is verkrijgbaar in worsten van 600 ml en in emmers van 5 liter.

WTCB proefverslag REN-0065 REN-20-020-01:

40% vochtigheid: klasse A+

  • Vermindering van de capillaire absorptie: 82%
  • Migratie door het materiaal: 91%

60% vochtigheid: klasse A+

  • Vermindering van de capillaire absorptie: 93%
  • Migratie door het materiaal: 98%

80% vochtigheid: klasse A+

  • Vermindering van de capillaire absorptie: 94%
  • Migratie door het materiaal: 90%

TRANS INJECTIE SOLVENT wordt gebruikt voor het droogmaken van muren tegen opstijgend grondvocht. Het is een zeer dun vloeibaar siloxaanpreparaat. Dit is bijgevolg ook gering aromatisch en kleurloos. Het product bevat een zeer hoog indringvermogen.

WTCB proefverslag REN-0066 REN-20-021-01:

40% vochtigheid: klasse A+

  • Vermindering van de capillaire absorptie: 61%
  • Migratie door het materiaal: 76%

60% vochtigheid: klasse A+

  • Vermindering van de capillaire absorptie: 60%
  • Migratie door het materiaal: 64%

80% vochtigheid: klasse A+

  • Vermindering van de capillaire absorptie: 64%
  • Migratie door het materiaal: 73%

Benodigdheden om injectieproducten te injecteren

INJECTIEPISTOOL is een pistool om folieworsten van 600 ml te injecteren.

INJECTIEVAT – crème is een compleet injectievat met een speciaal grote ingietopening om injectiecrème te injecteren. Dit injectievat heeft een inhoud van 24 liter.

INJECTIEVAT – vloeistof is een compleet injectievat met een speciaal grote ingietopening om injectievloeistof te injecteren. Dit injectievat heeft een inhoud van 24 liter.

Nabehandeling

Het type nabehandeling hangt af van het feit of er voorafgaand aan het injectiewerk schadelijke zouten, zoals sulfaten, nitraten of chloriden, aanwezig waren.

Let op! Het is dus belangrijk om vooraleer de injectie aan te vatten de te injecteren muur te controleren op de aanwezigheid van schadelijke zouten zodat onmiddellijk na het injectiewerk tegen opstijgend vocht de muur kan worden behandeld tegen de zouten.

Geen zouten aanwezig

Wanneer het injectiewerk uitgevoerd is, kan men, indien mogelijk, de muur vrij laten staan tot uitdroging zichtbaar is (tot 12 maanden). Daarna kan men de muur uitcementeren met onze KELDER AFDICHTMORTEL ULTRA. Tot slot kan men de pleisterwerken aanvatten.

Indien men wegens tijdsgebrek de muur niet vrij kan laten staan tot uitdroging zichtbaar is, raden wij aan om ons ZOUTBESTENDIG CEMENTEERMEMBRAAN te plaatsen. Dit membraan houdt tevens zouten, nitraten en roet tegen. Nadien kan men herbepleisteren.

Zouten aanwezig

Indien men de muur vrij kan laten staan tot uitdroging zichtbaar is (tot 12 maanden) en bij de aanwezigheid van zouten en sulfaten of zouten, nitraten en chloriden, raden wij aan om aansluitend aan het injectiewerk respectievelijk ZOUT STOP 100 S of ZOUT STOP 100 N aan te brengen tot verzadiging. Vooraf dient men de muur te bevochtigen. Van zodra uitdroging van de injectie zichtbaar is, mag men uitcementeren met KELDER AFDICHTMORTEL ULTRA. Tot slot kan men de pleisterwerken aanvatten.

Indien men wegens tijdsgebrek de muur niet vrij kan laten staan tot uitdroging zichtbaar is, raden wij aan om ons ZOUTBESTENDIG CEMENTEERMEMBRAAN te plaatsen. Nadien kan men herbepleisteren.

Bij gebruik van een product gelieve onze technische fiche en veiligheidsfiche te raadplegen.

Joost Salenbien
Zaakvoerder Joan Products